Stoelmassage volgens de TouchPro methodiek is gebaseerd op een traditionele Japanse druk-puntmassage.
Deze werkwijze is in 1993 geïntroduceerd in Europa en maken sindsdien vele bedrijven (zoals: Philips, de Rabobank, Electronic Partners, Greenpeace, Hewlett Packard, de Nederlandse Spoorwegen en Shell), instellingen, evenementen, feestjes, bedrijfsfeestjes, beurzen en vliegvelden gebruik hiervan. De massage vindt plaats in een rustige ruimte op de werkplek en is laagdrempelig, waarbij over de kleding heen een massage gegeven wordt op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen.
Hierbij komt geen olie aan te pas. Er worden 60 acupressuurpunten behandeld, deze punten liggen op de energiebanen (meridianen) van het lichaam. Stoelmassage wordt op een speciale stoel gegeven en duurt 20 minuten incl. een inleidend gesprek met een aantal vragen over de gezondheid. Stoelmassage wordt bij voorkeur wekelijks toegepast.
Bij hedendaagse bedrijven en instellingen wordt er veel verwacht van managers en medewerkers en moet er veel gepresteerd worden onder tijdsdruk. Niet iedereen kan hiermee op een goede manier omgaan, wat kan leiden tot stress en een verlaagde productiviteit. Eveneens kunnen arbeidsgerelateerde ziektes optreden als gevolg van constant, repeterend, eenzijdig en/of langdurig werk. Kortom voldoende redenen om stoelmassage te introduceren.
HET EFFECT VAN STOELMASSAGE
Het effect van stoelmassage
De resultaten van stoelmassage zijn uiteenlopend. Ze zijn het beste onder te verdelen in de korte termijn resultaten en de lange termijn resultaten.
Korte termijn werking
De korte termijn werking is dat de medewerker meer ontspannen is en daardoor stressbestendig en beter gehumeurd. Doordat de doorbloeding verbeterd en de spieren weer soepel zijn nemen de klachten af en neemt de concentratie toe. De stoelmasseur zal tevens aandacht besteden aan de werkplek en de houding. Dit is uitermate belangrijk omdat zo een mogelijke bron van een klacht wordt aangepakt.
Lange termijn werking
De lange termijn werking is dat, door middel van de stoelmassage klachten verder afnemen. Tevens wordt het ontstaan van nieuwe klachten voorkomen of zeer snel verholpen. Door de massage wordt de medewerker in contact gebracht met zijn lichaam. Hij is zich meer bewust van zwakke plekken in het lichaam, waardoor hij in staat is vroegtijdig een overbelasting te signaleren. Hierdoor wordt verergering van RSI of stress gerelateerde klachten voorkomen.
Alle resultaten samengevat
Stoelmassage geeft een lichamelijke en geestelijke ontspanning, wat leidt tot:
Een verbetering van de productiviteit.
Een toename van de concentratie versus verlaging van het foutenpercentage.
Een bevordering van de circulatie, wat een ontspannen en verfrist gevoel geeft.
Stoelmassage werkt preventief, wat leidt tot:
Een verlaging van stress om het lichaam in balans te houden.
Een bewustwording van de werkhouding.
Een verlaagde kans op toetreding in de ziektewet.
Vroegtijdig signaleren
Een belangrijk doel van stoelmassage is het vroegtijdig signaleren van lichamelijke problemen die behandeld dienen te worden door een therapeut. Wanneer de ernst van de klacht dusdanig hoog is dat stoelmassage onvoldoende blijkt te zijn, zal de masseur de werknemer adviseren om bijvoorbeeld een fysiotherapeut te bezoeken. Door het vroegtijdig signaleren van dergelijke klachten voorkomen we dat de ernst van de klacht, en de gevolgen hiervan, verder toeneemt.
STOELMASSAGE ALS ONDERDEEL VAN UW ARBO-PLAN
Stoelmassage is dus niet alleen een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Ook voor u als werkgever heeft het enorme voordelen. Een regelmatige massage gaat ziekteverzuim en RSI/CANS tegen. Het ontspant en verlaagt het stressgevoel, geeft energie en komt de productiviteit ten goede. De kosten die een organisatie maakt voor het inhuren van een stoelmasseur kunnen volledig worden afgetrokken van de belasting(www.belastingdienst.nl). Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden.
De stoelmassage is opgenomen in het Arbo-plan van de onderneming..
De massage wordt op de werkplek tijdens kantooruren uitgevoerd.
De werknemer hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
CONTRA-INDICATIES
Stoelmassage kan en mag in principe bij iedereen worden toegepast met uitzondering van een aantal zaken waarbij niet gemasseerd kan of mag worden, omdat ze negatieve uitwerking kunnen hebben zoals:
Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden omdat de massage contracties in de baarmoeder kan veroorzaken.
Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden.
Medicijnen die bloeddruk verlagend werken.
Aversie tegen massage.
VERGOEDING STOELMASSAGE ZORGVERZEKERAAR
Massagepraktijk van den Hombergh is aangesloten bij de beroepsvereniging voor stoelmasseurs, de KaTa. Hierdoor is het mogelijk dat u als particulier een stoelmassagebehandeling kan declareren bij uw zorgverzekeraar!
De vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar en worden helaas niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Stoelmassage wordt vergoed indien u verzekerd bent voor alternatieve therapie, deze vergoeding wordt alleen uit een aanvullende verzekering vergoed, dus niet uit de basisverzekering! U dient dus altijd aanvullend verzekerd te zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Informeer daarom altijd eerst bij uw zorgverzekeraar welke vergoeding voor u van toepassing is. Onderstaand treft u een overzicht aan van zorgverzekeraars die stoelmassage vergoeden:
Agis
CZ
OZ
Achmea Zorg: Zilveren Kruis, Groene Land, PWZ
Interpolis
De Amersfoortse/Fortis ASR
Ohra en Delta Lloyd
FBTO
VVAA Top Zorgverzekering
Lancyr (merk van Delta Lloyd)
Deze informatie is met zorg voor u samengesteld, maar kunnen er tussentijdse aanpassingen plaatsvinden. Vraag daarom altijd eerst na bij uw zorgverzekeraar of de TouchPro stoelmassage volgens de KaTa methode vergoed wordt. Aan dit overzicht kunnen geen rechten ontleent worden!
OVER RSI
Stress en RSI veroorzaakt door het werk kost de samenleving jaarlijks naar schatting 6 miljard euro. Ieder jaar meldt 2 tot 4 procent van de werknemers zich ziek vanwege werkdruk en stress op het werk. Van de werkende krijgt 15 procent door het werk klachten aan arm, nek of schouder die tot beperkingen leiden.
Wat is RSI?
RSI (Repetitive Strain Injury), is de term die het meest gebruikt wordt voor cumulatief letsel van spieren, pezen en zenuwen in de armen, schouders en nek. De nieuwe term, die in de praktijk nog niet veel gebruikt wordt is KANS (klachten van arm, nek en schouder). Deze term is tot stand gekomen omdat RSI de lading niet volledig dekte. RSI/KANS wordt veroorzaakt door een combinatie van overmatig gebruik, voortdurend terugkerende bewegingen, een eenzijdige (verkeerde) houding. Dit is niet alleen van toepassing tijdens het werk maar ook vaak tijdens andere dagelijkse activiteiten. Vermoeidheid en werkstress spelen hierbij ook een belangrijke rol.
Hoe herkent u een klacht?
RSI is aan de volgende symptomen te herkennen.
Wanneer klachten gedurende een lange periode aanwezig zijn (zo’n zes weken).
Wanneer er sprake is van pijn of een onaangename gevoel, bijvoorbeeld tintelingen op de volgende plekken: tussen de schouderbladen, in de schouderspier, rond het schoudergewricht, rond de elleboog (links, rechts of beiden), in de onderarm (rugzijde, voorzijde of beide), in de pols of in één of meerdere vingers.
Wanneer de klachten verergeren door fijne bewegingen en lang in dezelfde houding zitten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld computerwerk en autorijden.
Wanneer de klachten erger worden bij krachtzetten met de handen (wringen, tillen).
Wanneer de klachten in gespannen situaties (stress) verergeren.
Wanneer er klachten ontstaan tijdens of juist vlak na een periode van toewijding aan een bepaalde taak, drukte of stress.
De klachten bij RSI kunnen dus zeer divers zijn variërend van pijn, overgevoeligheid, vermoeidheid, tintelingen, stijfheid, verminderde beweeglijkheid van gewrichten tot verminderde spierkracht. Het optreden van de symptomen van RSI kan in een drietal fasen worden onderscheiden.
Eerste fase
In fase één zijn de klachten minder ernstig van aard. Er is sprake van pijn en vermoeidheid aan de polsen, handen, vingers, armen, schouders of nek. De klachten treden met name op tijdens het werk of na een lange periode van werken. De klachten zijn plaatselijk en kunnen gepaard gaan met kramp of een doof gevoel. De RSI klachten worden echter snel minder wanneer de medewerker stopt met werken. In dit stadium is er een duidelijke relatie tussen het verrichten van werkzaamheden en de pijn. De pijn treedt met name op na langdurig werken of een zeer stressvol periode. Bij stress worden de spieren, veelal onbewust, aangespannen. Daardoor vermindert de doorbloeding van de spieren. Dit is een veel voorkomende oorzaak van RSI.
Tweede fase
In fase twee wordt de relatie tussen werk en pijn minder duidelijk. Ook ‘s avonds en in het weekend blijft de pijn aanwezig en kan een meer uitstralend karakter krijgen waarbij soms tintelingen en ook krachtsverlies optreedt.
Derde fase
In fase drie is er sprake van zeer ernstige RSI klachten. In deze fase is de pijn altijd aanwezig. Er treed een verlammend gevoel op met duidelijke tintelingen. In deze fase kunnen er zelfs vaak geen lichte werkzaamheden meer verrichten worden. Ook het verrichten van gewone klusjes in huis is vaak niet meer mogelijk. Omdat RSI-gerelateerde klachten chronisch kunnen zijn en tot langdurig verzuim kunnen leiden is vroegtijdige herkenning zeer belangrijk. Voorkomen is echter nog beter, te meer omdat volledige genezing in een aantal gevallen niet meer mogelijk is.
Hoe ontstaat RSI?
Het menselijk lichaam is er niet op gemaakt om gedurende een langere periode statisch werk te verrichten. Uit medisch onderzoek is gebleken dat er tijdens licht statische arbeid de doorbloeding van de spieren met 80% afneemt. Dit betekent dat de spieren nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid zuurstof krijgt toegediend. Dit kan leiden tot een ophoping van afvalstoffen in het spierweefsel. Het aanmaken van afvalstoffen bij spierspanning is een natuurlijk proces, bij ontspanning en een goede doorbloeding voert het lichaam deze afvalstoffen normaliter weer af. Wanneer de doorbloeding verminderd, kan het lichaam de afvalstoffen niet meer goed afvoeren. Dit veroorzaakt in veel gevallen de eerste pijnklachten. Wanneer de pijnklachten erger worden spreken we over RSI gerelateerde klachten.
RSI Voorkomen
Een goed ingerichte werkplek is zeer belangrijk, maar biedt geen garantie voor het voorkomen van RSI. Veel klachten ontstaan door een verkeerde werkhouding. Deze klachten kunnen versterkt worden door een hoge stress factor. Om RSI bij beeldschermwerk zo veel mogelijk te voorkomen kunt u een 5-tal factoren positieve beïnvloeden:
Werktaken: Zorg voor een uitgebalanceerd takenpakket. Zorg voor afwisseling in de beeldscherm-, lees-, schrijf-, telefoneer- en overlegwerkzaamheden. Stimuleer ook het afwisselen van zittend en staand werk is belangrijk. Stimuleer uw werknemers om regelmatig korte pauzes in te bouwen van minimaal 5 minuten. Deze tijd kan gebruikt worden om koffie te halen, even naar een collega te lopen, in plaats van te e-mailen of eventuele kopieer werkzaamheden te verrichten.
Werktijden: Zorg voor regelmatige en natuurlijke pauzes en beperk het totaal aantal uren beeldschermwerk op een dag tot maximaal 6 uur. Natuurlijke pauzes ontstaan door een gevarieerde taak waarbij ook andere werkzaamheden dan beeldschermtaken worden uitgevoerd.
Werkdruk: Vermijd pieken in de werkdruk door in te spelen op voorziene periodes van hoge werkdruk. Een hoge werkdruk kan op verschillende manieren worden vermeden. Zorg voor duidelijkheid met betrekking tot deadlines. Zorg dat opdrachten zo ver mogelijk van te voren worden gecommuniceerd. Nog belangrijker echter is dat de werkdruk bespreekbaar is. Neem als werkgever ook het initiatief om de werkdruk te bespreken.
Werkplek: Zorg voor een ergonomisch optimale werkplek, inclusief zaken als verlichting en binnenklimaat. Tot de ergonomische werkplek behoren onder andere een instelbare stoel en tafel. Belangrijk is om bij beeldschermwerk de ellebogen te ondersteunen zodat de schouder- en nekspieren ontspannen kunnen blijven. Hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn, zijn een documenthouder, lessenaar, maar ook software die tijdens het werken de intensiteit van het werk in de gaten houdt, pauzes inbrengt en oefeningen geeft.
Werkwijze: Zorg ervoor dat werkzaamheden op de minst belastende manier worden uitgevoerd. Zorg voor voldoende voorlichting over het optimale gebruik van de werkplek en over het belang van een goede werkhouding.
RSI Preventie Oefeningen
De kans op RSI gerelateerde klachten kan aanzienlijk verminderd worden door regelmatig (enkele malen per dag) RSI preventie oefeningen te doen. Deze oefeningen kunnen voor, tijdens en na het werk uitgevoerd worden. Het zijn makkelijke en praktische oefeningen die maar enkele minuten in beslag nemen.
Zwaaioefening:
Ga iets voorovergebogen staan, en laat de armen langs het lichaam hangen. Zwaai vervolgens beide armen ontspannen tegen elkaar in (links naar voren en rechts naar achter en omgekeerd).
Schouderoefening (minimaal tien keer): adem diep in en trek daarbij je schouders op. Laat de schouders, tijdens de uitademing los. Laat de schouders vallen.
Breng tijdens een inademing de schouders naar voren en omhoog (zonder de rug te krommen). Duw de schouders tijdens de uitademing naar achteren en omlaag.
Plaats de handen op de schouders, en laat hierbij de schouders naar de zijkanten toewijzen. Maak vervolgens kleine rondjes, met een achterwaarse beweging.
Leg de handen in de nek waarbij de ellebogen naar buiten wijzen. Adem diep in, en breng de ellebogen op de uitademing zover mogelijk naar achter.
Nekoefeningen:
Buig het hoofd voorover (kin naar de borst) waarbij de rug niet kromt. Hou dit minimaal 10 seconden vast en breng het hoofd dan weer rechtop. Herhaal dit 3 keer.
Buit het hoofd opzij richting de schouder. Ontspan hierbij beide schouders. Leg eventueel uw arm op het hoofd voor extra rek. Hou deze houding minimaal 10 seconden vast en breng het hoofd dan weer recht op. Herhaal dit 3 keer, waarbij u deze oefening aan beide kanten toepast.
Polsoefening:
Draai rondjes met de polsen.
Houd beide armen vooruit gestrekt. Maak een vuist met de linkerhand waarbij u met de vingers de duim omvat. Pak met de rechter hand de linker vuist, waarbij de duim zich onderop bevindt en de vingers boven op de vuist. Draai nu heel voorzichting de vuist naar beneden waarbij er rek/spanning ontstaat in het polsgewricht, aan de bovenkant van de vuist.
Oefening voor de vingers:
Maak een vuist en ontspan de hand vervolgens. Herhaal dit enkele keren.
ONDERZOEKRESULTATEN STOELMASSAGE
Onderstaande resultaten zijn behaald bij bedrijven die variërend van 1 x per week, per twee weken of per maand een stoelmassage aanbieden aan hun medewerkers.
Onderzoeksresultaten Universiteit Maastricht
63% van de mensen constateert een afname in RSI klachten.
Het klachtenniveau daalt gemiddelde met 52%.
67% van de mensen constateert een afname in spanningsklachten.
Het klachtenniveau daalt gemiddelde met 59%.
Effecten al merkbaar na 3 stoelmassages.
Onderzoeksresultaten Joy Fang
Bij 30,4% van de deelnemers zijn alle RSI klachten verdwenen.
79,9% constateert een toename concentratievermogen.
87,5% constateert een afname in spanningsklachten.
Onderzoeksresultaten Drs. F. de Bresser, Dr. C. Joling en Dr. I. Houkes
Psychische vermoeidheid en klachten aan het bewegingsapparaat significant verminderd.
75% afname klachten aan nek, schouder en bovenrug.
78% afname spanning- en nekklachten.
Onderzoeksresultaten ziekenhuispersoneel
Verbetering humeur.
Afname spanning- en pijnklachten.
Toename algeheel gevoel van ontspanning.
Stoelmassage op een evenement
De stoelmassage is bij uitstek geschikt voor op evenementen en een publiekstrekker op beurzen. Stoelmassage is een belevenis, die mensen nog lang zullen herinneren.
Bedrijfsfeest of bedrijfsjubileum
Stoelmassage is een eenvoudige, maar zeer gewaardeerde manier om van deze dag een bijzondere en feestelijke dag te maken.
Beurzen
Stoelmassage als publiekstrekker. De stoelmassage trekt de aandacht en zal zorgen voor extra bedrijvigheid rondom uw stand. De masseur kan desgewenst de bezoekers actief benaderen en kan eventueel inspelen op de activiteiten van de opdrachtgever. Het spreekt voor zich dat wij de dresscode van uw bedrijf aannemen.
Congressen
Onderbreek een intensief congres en verras de deelnemers met een verfrissende en verkwikkende massage.
Vergader- / brainstormdag
Stoelmassage is uitermate geschikt voor een onderbreking in het vergaderprogramma. De deelnemer ontspant lichamelijk en geestelijk en voelt zich na de massage weer fit, helder, verbeterde concentratie, vol inspiratie en energiek.
Teambuildingdag
Tijdens een teambuildingdag is een stoelmassage een welkome onderbreking voor de medewerker om weer even tot zichzelf te komen en weer met hernieuwde energie over te gaan tot het programma van die dag.
Gezondheidsdagen
Steeds meer bedrijven, gemeenten en instellingen verzorgen voor hun medewerkers gezondheidsdagen of – weken. Bij het aanbod van allerlei diensten die verband houden met de gezondheid van de medewerkers mag een stoelmassage niet ontbreken.
Voor meer informatie over stoelmassage op locatie of voor een vrijblijvende offerte op maat kunt u contact opnemen met massagepraktijk van den Hombergh, telefonisch op 06-45736388 of per e-mail info@massagepraktijkvandenhombergh.nl
Relatiegeschenk Verras uw relatie(s) met stoelmassage als geschenk. Een aantal mogelijkheden:
Als waardering van een goede samenwerking.
Felicitatie met behaald resultaat.
De introductie van een nieuw product.
Bij een opening van een nieuw filiaal.
Stoelmassage als Kerst- / Eindejaarsgeschenk.
Uw relatie zal u dankbaar zijn voor dit geschenk!
Geschenk aan uw medewerkers
Verras uw medewerkers met stoelmassage als geschenk. Een aantal mogelijkheden:
Stoelmassage als blijk van waardering aan het team voor hun inzet en prestaties. De medewerkers zullen dit gebaar zeer waarderen, wat de motivatie en productiviteit en sfeer binnen de organisatie weer ten goed komt.
Stoelmassage als geschenk op secretaressedag. Een secretaresse neemt u het gehele jaar werk uit handen, waardoor u optimaal kunt blijven functioneren. Ze is de onmisbare duizendpoot, die uw organisatie in goede banen leidt en daarnaast een onmisbare schakel is tussen externe relaties en interne medewerkers. Toon uw gemeende waardering en schenk de secretaresse binnen uw bedrijf of de secretaresse van uw relatie een origineel cadeau voor secretaressedag.
Stoelmassage als Kerst- of Eindejaarsgeschenk. U kunt een geschenkbon in het Kerstpakket laten opnemen voor uw medewerkers. Of u laat massagepraktijk van den Hombergh in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw stoelmassages op uw kantoor verzorgen voor uw medewerkers. Het ultieme Kerstgeschenk! Uw medewerkers kunnen ontspannen de feestdagen in.
Andere redenen voor het laten verzorgen van een stoelmassage voor uw medewerkers: na een verhuizing – na een reorganisatie – bij het opleveren van een project – bij het binnenhalen van een nieuwe opdracht – lange vergaderingen – na dat tijdrovende project – na het behalen van de deadline – op 5 december.
Uw medewerker zal u dankbaar zijn voor dit geschenk!