‘Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.’
Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning terug te drijven. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling en doorbloeding wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en men kan sneller een bepaalde prestatie leveren.
Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren als onderdeel van de warming-up. Een ander effect bij vrijwel iedere vorm van sportmassage is psychisch en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel, heeft dit ook een effect op een sneller herstel van het lichaam.
Sport, werk en verrichtingen in het dagelijkse leven hebben vaak dezelfde invloed op onze spieren.
Daarom is (sport)massage ook voor niet sporters erg zinvol en is bij iedereen die gezond is toepasbaar als algemeen lichaamsonderhoud van de spieren. Specifieke ziektebeelden worden behandelt door een arts of een fysiotherapeut.
Sportmassage mag niet worden toegepast na een spierscheur of trauma, bij een ontsteking of wond van de huid of als iemand koorts heeft. Zelfs niet bij zeer zwaar belaste spieren is het beter om de massage enkele dagen uit te stellen. Voor meer uitzonderingen, zie contra indicaties. Ten aanzien van ongevallen en letsels beperkt de bevoegdheid van de masseur zich tot het verlenen van eerste hulp.
Inspectie van je lichaam functietesten van spieren en gewrichten tapen en bandageren ter ondersteuning bij je sportactiviteit advies over oefeningen en blessurepreventie.